PAÜ GERÇEK SAÇ İLE KAPLAMA SENTETİK SAÇ ÜRETTİ!
PAÜ Gerçek saç ile kaplı sentetik saç üretti. Kısa adı PAÜ olan Pamukkale Üniversitesi, gerçekleÅŸtirmeyi planladığı gerçek saç ile kaplama sentetik saç üretimiyle dünyada bir ilke adım atmayı planlıyor. Konuyla ilgili proje üyelerinden Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Donat, “Türkiye’de bu alanda yapılan ticaretin yüklü miktarlarda döviz kaybına neden olduÄŸunu, yapılan çalışma ile kiÅŸinin kafa ve saç yapısı ile özelliklerine göre özel saç tasarlanabilecek.” Açıklamasında bulundu.
ANTİBAKTERİYEL – ANTİALERJİK SENTETİK SAÇ ÜZERİNDE ÇALIÅžMALAR DEVAM EDİYOR
Yaptıkları gerçek saçla kaplı sentetik saç çalışmasıyla Türkiye’de ve dünyada bir ilke de imza atan Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Donat ve ekibinde yer alan Gıda Mühendisi H. Pınar Koralay, Saç Tasarım Uzmanı Anıl Gökçay, Elektrik Teknikeri Ramazan Akköse ve PAÜ Kimya MühendisliÄŸi Öğrencisi Elif Ünal’ın halen gerçek saçla kaplı antibakteriyel, antialerjik sentetik saç üzerinde çalışmalarının devam ettiÄŸi belirtiliyor.
TÜRKİYE’DE SENTETİK SAÇ ÜRETİMİ YOKÂ
Türkiye’de sentetik saç üretiminin olmadığına ve bunun protez saç üretiminin oldukça geniÅŸ bir piyasası olduÄŸuna dikkat çeken Dr. Donat, Türkiye’de bu alanda yapılan ticaretin ülkemizden yüklü miktarlarda döviz kaybına neden olduÄŸunun altını çizdi. Özellikle Çin’in sentetik saç üretimininde büyük rakamlarla ihracat yaptığını belirten Donat, yapmış oldukları çalışmayla kiÅŸinin saç ve kafa yapısı özelliklerine göre, (mat/parlak/kalın/ince telli) saç tasarlayabileceklerini söyledi.
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA BİR İLKÂ
Projelerinin Türkiye’de ve dünyada bir ilk olacağını ifade eden Donat, özellikle ileri yaşlarda saç dökülmesi problemi yaşayan insanlarla, kemoterapi tedavisi gören hastaların ürettikleri doğal saçla kaplı sentetik saçı postiş, peruk, mikro kaynak gibi çeşitli şekillerde kullanılabileceğini söyledi.
“Türk Saçı Dünya Standartlarına Göre En Kaliteli Saçlardan Biri”
PAÜ Öğretim Üyesi Donat, DoÄŸal saç ile kaplı sentetik saç çalışmalasıyla ilgili Türkiye’de ve dünya literatüründe herhangi bir çalışma olmadığını, dünyada bu çalışmaya benzer iki çalışmanın patenti olduÄŸunu ancak bu çalışmaların herhangi bir üretiminin olmadığını dile getirdi. Türk saçının dünya standartlarına göre en kaliteli saçlardan biri olduÄŸunun altını çizen Donat, “Türkiye’nin çeÅŸitli bölgelerinden toplanan saçlarla kaplama yapıp protez saçın hem doÄŸala en yakın hem de kaliteli saç üreterek ülke içi ticarette ve yurt dışına yapılacak ihracatta ülkeye büyük fayda saÄŸlayacağını” Söyledi.
“240 Derecelik Isıya Kadar Dayanıklı”
Projenin ekibinde yer alan H. Pınar Koralay konuyla ilgili yapmış olduÄŸu açıklamada, “DoÄŸala yakın saç üretmek için çalışmalar yapıyoruz. Topladığımız doÄŸal saçları hidrolizetme yöntemi kullanarak saçtan ince, sentetik (naylon 6.6, polyester, polamid) ve doÄŸal (ipek, pamuk, bambu vb.) gibi maddelerden oluÅŸan iplikleri hidroliz edilmiÅŸ doÄŸal saç ile kaplıyoruz. Bugüne kadar yapılan deneme çalışmaları baÅŸarılı oldu. Yaptığımız testler ile çalışmalarını sürdüğümüz doÄŸal saç ile kaplı sentetik saçların 240 derecelik ısıya kadar dayanıklı olduÄŸu sonucuna vardık. Normalde piyasadaki sentetik saçlar boyanamıyor, perma gibi iÅŸlemler görmüyor ve yüksek ısıyla ÅŸekil verilemiyor. Åžimdi bu çalışmaları kimyasallarla (saç boyası, saç spreyi gibi) tepkime vermeyecek, antibakteriyel ve antialerjik olarak gerçek saçla kaplı protez saç üzerinde çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz” dedi.
LEAVE A COMMENT